A legdinamikusabb parkolási szervezet
Közép- és Kelet-Európában
Ahol közlekedés és ingatlan találkozik

Szinte nincs olyan sikeres intézmény, vállalat sem az állami, sem a versenyszférában, amelynek ne lennének dinamikusan bővülő nemzetközi kapcsolatai, következésképpen, amelynek ne lenne szüksége egyre nagyobb mértékben, a nemzetközi kapcsolatok professzionális működtetésére. Napjaink globalizálódó és multinacionális vállalatokkal átszőtt világában, a Magyar Parkolási Szövetség – mint civil szakmai szervezet – számára a nemzetközi kapcsolatok minden eddiginél jobban "felértékelődtek". 

A Szövetség nemzetközi szinten az elmúlt 20 év során komoly kapcsolat tőkét halmozott fel: az európai, ázsiai és tengerentúli parkolási - mobilitási vállalatokkal, szakmai szervezettekkel folytatott kommunikáció és együttműködés a Szövetség működésében jelentős szerepet játszik. 

 

A Szövetség a külkapcsolatokban is járatos kollégákkal, magas szintű és széleskörű szakmai ismeretekkel rendelkezik, megalapozott elméleti felkészültséggel bír a nemzetközi szakmai trendek, a közlekedés és mobilitás elméleti és gyakorlati kérdésköreiben. Ennek köszönhetően  képes arra, hogy megfelelően pozícionálja a hazai parkolási szakmát a nemzetközi környezetben és korrekt módon képviselje tagjainak érdekeit a nemzetközi kapcsolatok formálásában.

 

Tudjon meg többet a Hungaropark külkapcsolatairól
Egyesült Államok

Az IPI és a Hungaropark 

Magyarország és az Egyesült Államok földrajzilag ugyan távol, szakmai kérdésekben mégis nagyon közel van egymáshoz. A Nemzetközi Parkolási Intézet azaz az IPI (International Parking Institute) vezetősége és a Hungaropark elnöksége Torinóban az EPA Konferencián is találkozott, ahol a napi parkolás menedzsmenttel kapcsolatos kérdések mellett már szóba került a parkolási szakma imázsának kérdése is. Az IPI „Parking Matters” néven programot indított, melynek célja a parkolási iparág általános megítélésének fejlesztése. 

 

Közel-Kelet

Izrael

A Hungaropark Közel-keleti kapcsolati közül Izraellel főleg technológiai oldalon folyik kooperáció. Az izraeli partnercégek különféle parkoláshoz kapcsolódó elektronikai megoldásokkal, valamint mechanikus parkolási rendszerekkel vannak jelen a magyar piacon.

 

Az Izralift cég által gyártott parkoló lifteket főleg budapesti lakópark fejlesztéseknél építették be az elmúlt években pincegarázsok kihasználtságának javítására.

 

A mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal elkövetett visszaélések csökkentése érdekében egyedi biometrikus azonosítású parkolási igazolványok honosításának ügyében is folynak egyeztetések. A tilosban parkoló autók hatékony elszállítására nemrég Sámson néven újfajta tréler került bemutatásra.

Egyesült Arab Emirátusok

A Közel-Kelet egyik legprosperálóbb régiója, ahol a rohamos fejlődés főleg városokra koncentrálódik. Új lehetőség a magyar vállaltoknak is az Emirátusokban való megjelenés, hiszen itt épülnek jelenleg a világ legnagyobb parkolóházai és mélygarázsai. 

Általános probléma az autók tisztántartása, ápolása, mivel a homok szinte mindnet azonnal ellep, vízből pedig kevés van. Sok esetben nagyon drága és nagyméretű autók tárolását kell megoldani, ami különleges méretű közcélú parkolóházak építést kívánja meg. A közterületi parkolóhelyek napelemmel való lefedése nem csak az áram termelés miatt lényeges, hanem az autók árnyékos parkolását is segíti, mivel napközben 40 fok feletti a hőmérséklet.

A Hungaropark és az Egyesült Arab Emirátusok parkolási szervezeti között a kapcsolatok kiépítése folyamatban van.

 

Közép- és Kelet-Európa

A Magyar Parkolási Szövetség nemzetközi kapcsolatrendszerének, és ezen belül is a Közép-kelet európai kapcsolatoknak a kiépülése gyakorlatilag egybeesik a Szövetség 1989-es alapításával. A rendszerváltást megelőző években a magyar és a szomszédos osztrák közlekedési szakemberek már élénk együttműködést folytattak a városi parkolási problémák kezelésével kapcsolatosan.

Ausztria

Míg Magyarországon lényegesen kisebb mértékben - Budapesten is csak elszórtan - okozott problémát a parkolóhelyek alacsony száma (a gépjárművekhez képest), Ausztria ezen a területen - mint fejlett nyugati nagyváros – Magyarország előtt járt. A két ország közlekedési szakemberei közötti jó kapcsolat azóta is fennáll, a Hungaropark tagok több alkalommal is részt vehettek különféle szakmai továbbképzéseken és tanulmányutakon.  Magyarországon több mit 10 éve működik osztrák hátterű garázsüzemeltető cég.

Horvátország

Horvátország és Magyarország kapcsolatát - a városi parkolás-gazdálkodás területén - főleg alkalomszerű, de részletes szakmai és technikai eszmecserék jellemzik.

A Magyar és a Horvát Parkolási Szövetség képviselői már több alkalommal is találkoztak, ahol a két ország közterületi és közterületen kívüli parkolási rendszereinek működését, ezen belül a jogi kereteket és az üzemletetési gyakorlatot tekintették át.

Horvátországra jellemző, hogy egyes városokban a mobilparkolás már 80%-os részarányt képvisel, egyes helyeken pedig a parkoló órákat már leszerelték vagy már nem is kerültek felszerelésre. A Horvátországban a mobilparkolási rendszert a Horvát Parkolási Szövetség üzemelteti. A tilosban parkoló autókat Zágrábban elszállítják.

Románia

Elsősorban a határ menti városok között (pl: Békéscsaba – Arad), főleg a külföldi rendszámú autók parkolási pótdíjbehajtási problémái miatt alakult ki aktív együttműködés. Romániában és Erdélyben – Magyarországhoz hasonlóan - a parkolás nem egységes: a nagyobb városok közötti együttműködések a parkolási iparágban még csak szórványosan alakultak ki. 

Szlovákia

A régióban a legaktívabb és a leginkább kooperatív kapcsolata a Hungaroparknak a Szlovák Parkolási Szövetséggel van. A Szlovákiában dolgozó és magyar nyelvet beszélő kollégáknak köszönhetően nyelvi nehézségek nincsenek. A Hungaropark a Szlovák Parkolási Szövetség Ótátrafüreden tartott szokásos éves konferenciájának állandó meghívottja. 

Az utóbbi években Magyarországon divatba jött szlovák rendszámú autók használata nyomán elkövetett sorozatos parkolási csalások miatt a két ország közötti együttműködés is fokozódott.

 

 

Nyugat-Európa

Egyesült Királyság

Magyarország 1994-es Európai Uniós csatlakozásakor – amikor az Európai Parkolási Szövetség soraiban is bővülés történt – minden újonnan csatlakozó Kelet-európai ország mellé az EPA egy - a parkolás menedzsment területén élen járó - „mentor szervezetet” delegált. A Magyar Parkolási Szövetség mentor szervezete az Angol Parkolási Szövetség (British Parking Association) lett.

Kocsis Ferenc - a Hungaropark 2010-től megválasztott titkára, megválasztása előtt - 2004 és 2005 között több mint egy évet töltött Angliában, ahol a helyi parkolási szervezetek munkáját és a parkolás-üzemeltetés gyakorlatát tanulmányozta. A BPA és a Hungaropark vezetői éves rendszerességgel találkoznak, illetve utaznak Budapestre és Londonba. A Hungaroparknak már londoni székhelyű tagja is van, a két szövetség pedig egymásnak is tagja.

Írország

Írország jelentős befektetési partnere Magyarországnak az ingatlanpiacon és ezen belül a parkolási létesítmények al-piacán is. Az ír-magyar kapcsolatokban kiemelt szerepet játszik a Shannon West cégcsoport magyarországi képviselete, amely EZ Park néven több közcélú parkolóházat és mélygarázst is üzemeltet Budapest VI-VII. kerületében. A kapcsolatoknak aktualitást ad, hogy 2013-ban Írországban, Dublinban kerül megrendezésre az Európai Parkolási Szövetség 16. Kongresszusa, amin természetesen a magyar szakemberek is részt vesznek..  

Olaszország

A Hungaropark és az Olasz Parkolási Szövetség , az AIPARK (Associazione Italiana tra gli Operatori nel settore della Sosta e dei Parcheggi) vezetőségének kapcsolati évtizedes múltra tekintenek vissza. A kapcsolat kezdetei még az Európai Parkolási Szövetséghez való csatlakozás idejére tehetők, amikor a Hungaropark szakemberei több szakmai tanulmányúton is részt vettek különböző olaszországi városokban. A tanulmányutak fókuszában elsősorban a közterületi parkolás üzemletetés állt; később gépesített parkolási technológiák megismerése és „robot garázsok” bemutatására is sor került. 

2010-ben az Európai Parkolási Szövetség Torinóban tartotta szokásos kongresszusát, a rendezvényre a Hungaropark szakmai delegációt küldött. A kongresszuson szóba került az AIPARK és a Hungaropark közötti kapcsolatok további bővítése és a szakmai látogatások fokozása is.

 

Távol-Kelet és Ázsia

Kína

2012-ben a Kínai Népköztársaság, Liuzhou városának 12 fős delegációja Liu Chuanlin alpolgármester vezetésével szakmai látogatáson járt Budapesten. A küldöttséget Kocsis Ferenc a Hungaroapark titkára fogadta. A kínai város küldöttsége budapesti programja során megtekintette Budapest belvárosának nagyobb parkolóházait és mélygarázsait, valamint tájékozódtak a főváros parkolásgazdálkodási rendszeréről. 

Liuzhou a kínai Guangxi tartomány  második  legnagyobb városa. Fontos ipari központ, különösen jelentős a vas-és acélipara, az építőipari gépek előállítása, valamint az autógyártás.  A külvárosokkal együtt 1,7 millió lakosú, prefektúra szintű városhoz hét megye tartozik, az elkövetkezendő években a motorizáció erőteljes fejlődése nyomán már komolyabb parkolási gondok várhatók, így a magyarországi tapasztalatok mindenképp hasznosnak bizonyultak a kínai városvezetők számára.

 

A CEE Parking Development Forum 2015. támogatói
                    
             
         
Parkolás Tudatosan  |  Autósoknak  |  Garázs üzemeltetőknek  |  Partnereknek
A parkolási problémákat orvosolni csak a közterületen kívül - parkolóházak és mélygarázsok építésével - lehet. Ez jelenti ugyanis az egyedüli és hatékony megoldást a jövő generációk által vásárolni, majd forgalomba helyezni tervezett járművek tárolásának megoldására.